Radniční sklípek
RADNIČNÍ SKLÍPEK
Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově
postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu
otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy
využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po
2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.
Sklípek fungoval bez
přerušení úctyhodných 100 let. Na začátku 90. let minulého století jej
poničila velká havárie kanalizace, po níž byl sklípek několik let
uzavřený. Po komplexní rekonstrukci převzal restauraci v roce 1998 do
nájmu Krušovický pivovar s tím, že část nákladů na rekonstrukci (7,5
milionů korun) splácel podnik jako součást nájmu. Prostory ovšem pivovar
opustil už v roce 2003, neboť splácení rekonstrukce v souvislosti s
vysokými náklady za energie, zejména za teplo a elektřinu, byly pro
podnik příliš vysoké.
Město Liberec převzalo vyklizené prostory v
roce 2004. V roce 2007 liberečtí zastupitelé odsouhlasili nové využití
sklípku. Do jedné části sklepních prostor byla po nezbytných úpravách
přestěhována z Domu klavíru na Šaldově náměstí legendární Malá výstavní
síň, vybudovaná libereckými fotografy svépomocí v roce 1975. Po
přestěhování v roce 2008 byla přejmenována na Galerii U Rytíře. Velký
sál restaurace, bývalá pivnice Parlament, se proměnila v reprezentativní
výstavní a společenský sál. Název Radniční sklípek těmto prostorám
zůstal dodnes.
15.12.2019 se opět otevřel jako restaurace (zdroj Radniční sklípek Liberec, Kouzlo
starých pohlednic Liberecka - Roman Karpaš, Jan Mohr, Pavel Vursta, 1997)
Na začátku 90. let minulého století poničila Radniční
sklípek velká havárie kanalizace. Město tam provedlo drahou rekonstrukci
a v roce 1998 převzal restauraci pivovar Krušovice.
Vydržel tam ale jen pět let. Pak dlouho nikdo nenašel odvahu, aby z Radničního sklípku znovu udělal hospodu.
Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/pivo-vavra-sklipek-restaurace-hospoda-rekonstrukce-vyberove-rizeni.A140131_083944_liberec-zpravy_ddt
Obnovený Radniční sklípek je plný slastí. Ale čekáte na ně dlouho
6. ledna 2015 8:30
Nově otevřená restaurace Radniční
sklípek v centru Liberce je klenot nevybroušený a místy ještě matný.
Reportáž MF DNES, na niž jsme se vydali inkognito, však přináší o
obnovené legendární pivnici víc dobrých zpráv než těch špatných.
Dvakrát chmelená svijanská dvanáctka "čtyřistapadesátka" s
filigránsky seřízlou hustou pěnou si zaslouží doporučení, jakého se vám
v Radničním sklípku dostane od úslužného personálu.
Nad ležákem,
schopným konkurovat nejslavnějším českým značkám, skoro zapomenete na
chyby, které ještě musí slavná liberecká pivnice vychytat.
"Na jídlo jsme čekali skoro hodinu," svěřoval se svým známým odcházející muž s bříškem jak soudek.
Rychlost
doopravdy nepatří mezi ctnosti kuchyně, ukryté vedle výčepu. K obsahu
vzorně předehřátých talířů jsme však neměli sebemenší výhrady.
Snad
jen česnečka mohla být víc česnekovatější. Ale chápeme, že na ni chodí
kromě tvrdých mužů s vytrénovanými jazyky a patry rovněž útlocitné dámy a
děti.
Gulášová polévka za 38 korun měla jedinou, nicméně
nemalou vadu. Dorazila k nám i s česnečkou skoro dvacet minut po
objednávce. Ještěže na stole ležel ve skleněné mističce lahodný pražený
ječmen.
Gulášovka s malými kousky masa a s preclíkem, připraveným v
pohotovosti vedle mističky s ječmenem, by jako oběd úplně stačila. Byla
stejně sytá jako lahodná.
V sobotu před druhou odpoledne vypadal
Radniční sklípek o něco víc než poloplný. Vrchní u vstupu plnil zároveň
roli jakéhosi uvaděče a poněkud překvapivě se některým hostům omlouval,
že je nemá kam usadit.
Čím déle jsme v pivnici seděli, tím víc
rostlo naše přesvědčení, že kuchyně by si s dalšími jedlíky neporadila, a
pozdní oběd nebo brzkou svačinu by uviděli za dobu až neúnosně dlouhou.
Úchvatný
jídelní lístek totiž zdobilo dvacet chuťovek k pivu, čtyřiadvacet
hlavních jídel, pět předkrmů, tři polévky a čtyři deserty.
Přebohatá nabídka jídel ale nedává současnému Radničním sklípku šanci na rychlý servis.
Představme
si, že by si čtyřčlenná parta vybrala z pochoutek k pivu podle hesla
Každý pes, jiná ves. Dala by si třeba krkonošské sejkorky, jež se doma
dělají na rozpálené plotně, grilované bratwursty se zelím a jablky,
vypečená uzená žebírka v medové marinádě s chilli papričkou, podávaná s
beraními rohy a smažené grundle obalené v bylinkové krustě, sypané
mořskou solí.
Po zkušebním provozu musí Sklípek zrychlit
Pokud
by si společnost od vedlejšího stolu vybrala zároveň nadívanou
křepelku, špíz z jehněčího a hovězího masa, klobásy, špek a moravské
uzené, plněný domácí bramborák a návdavkem pečené slávky na pivu s
bagetou, pak by mohl kuchař skončit brzy na
anesteziologicko-resuscitačním oddělení v nedaleké krajské nemocnici.
Méně je holt někdy více...
My zvolili jako hlavní jídlo pečené
hrachové lívance s klobáskou (55 korun) a vepřová játra na roštu (dvacet
deka) s domácími hranolky a tatarkou (98 korun).
Nezklamali
jsme se v ničem. Třeba taková klobáska - byla jí sic jen půlka, ale
určitě ji dělal setsakramentsky dobře vyučený řezník - uzenář.
V
jednom ale legendární pivnice dosáhla výjimečnosti už pár dní po
znovuotevření. V chuťovém bohatství sedmi točených svijanských piv (od
25 do 30 korun za půllitr).
S elegantní "čtyřistapadesátkou" se
snoubí druhá dvanáctka - o něco hrubší Rytíř, ležák s nezaměnitelnou
chutí, jež ohromuje svou silou i laskavými spodními tóny.
Také
další ležák, Kvasničák, se řadí k tuzemské pivní špičce. Jen málokteré
české pivo se hodí do drsné severočeské zimy víc než černá Kněžna, těžká
karamelová třináctka. Silnou čtyřku doplňují nebezpečně silná světlá
třináctka Kníže, tuctovější jedenáctka Máz a řezaný přírodní Fanda.
Za
jednu věc bychom se u pivovaru přimlouvali, a nejsme sami. Výprava z
Ostravy si na stěně pochval a nářků vedle schodů do sklípku posteskla:
"Nemohli jsme si tady dát pivo od cesty v momentě, kdy u stolů v
Radničním sklípku chybělo před Silvestrem místo."
Reprezentativní
pivnice by si vedle výčepu bezpochyby zasloužila nějakou jednoduchou
"útulnu", kde by si člověk lupnul jedno na stojáka. Nebo dvě.
Autor: Miloslav Lubas
Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/restaurace-pivnice-jidlo-obed-pivo-cisnik-menu-radnicni-sklipek.A150106_084848_liberec-zpravy_ddt
Restaurace Radniční sklípek v Liberci v roce 2024
www.sklipekliberec.czfoto: Jiří Částka, www.FotografNemovitosti.cz
Hospoda U Císaře rakouského
"Zum Kaiser von Oesterreich"
Na dnešním náměstí Dr. E. Beneše ustoupily v roce 1888 stavbě nové radnice staré zájezdní hostince s romantickými názvy. U dvou z ních se přenesly do nově vzniklých pohostinských zařízení. Hotel "Zu der Stadt Wien" byl v roce 1888 nově zřízen v čp. 520-I v dnešní Sokolské ulici a v roce 1911 zanikl.
Název "Zum Kannl" převzal v roce 1897 hostinec v čp. 16-II (dnešní Lazebnický vrch). Na místě zbořeného hostince "Zur Kette" (čp. 1-II) byl postaven a roku 1908 otevřen hotel "Schienhof" (čp. 2-II, dnes "Praha"). V jeho křídle v Železné ulici byla v letech 1912-1918 provozována samoobslužná restaurace ("Automaten-Restaurant"). Spolu s obdobným zařízením v Moskevské ulici v čp. 24-IV ("Kaiser-Automat") z let 1911-1918 patřily k nejpřednějším restaurantům tohoto druhu v Čechách.
Na východní straně náměstí pod podloubím byla vyhlášená starobylá hospoda "Zum Kaiser von Oesterreich" (čp. 3-IV) uváděná již v roce 1792.
V radničním sklípku (1-I) chodili návštěvníci na oblíbené koncerty vojenské hudby.
zdroj: Jiří Bock - Liberecké hospody do konce c.k. monarchie, 2022