Radniční sklípek

09.02.2020
1933 (archiv J.Hůlka)
1933 (archiv J.Hůlka)
1913 (zdroj: https://www.ebay.com )
1913 (zdroj: https://www.ebay.com )
archiv J.Hůlka
archiv J.Hůlka
archiv O.Musil
archiv O.Musil
archiv Jany Zahurancové
archiv Jany Zahurancové
archiv Honza Pulpán
archiv Honza Pulpán
zdroj: https://picclick.de
zdroj: https://picclick.de
archiv Fotočas Mirek
archiv Fotočas Mirek
archiv O.Musil
archiv O.Musil
Takto vypadal interiér restaurace ve sklepení radnice před několika lety.  Autor: Bořivoj Černý, MAFRA
Takto vypadal interiér restaurace ve sklepení radnice před několika lety. Autor: Bořivoj Černý, MAFRA

RADNIČNÍ SKLÍPEK

Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.
Sklípek fungoval bez přerušení úctyhodných 100 let. Na začátku 90. let minulého století jej poničila velká havárie kanalizace, po níž byl sklípek několik let uzavřený. Po komplexní rekonstrukci převzal restauraci v roce 1998 do nájmu Krušovický pivovar s tím, že část nákladů na rekonstrukci (7,5 milionů korun) splácel podnik jako součást nájmu. Prostory ovšem pivovar opustil už v roce 2003, neboť splácení rekonstrukce v souvislosti s vysokými náklady za energie, zejména za teplo a elektřinu, byly pro podnik příliš vysoké.
Město Liberec převzalo vyklizené prostory v roce 2004. V roce 2007 liberečtí zastupitelé odsouhlasili nové využití sklípku. Do jedné části sklepních prostor byla po nezbytných úpravách přestěhována z Domu klavíru na Šaldově náměstí legendární Malá výstavní síň, vybudovaná libereckými fotografy svépomocí v roce 1975. Po přestěhování v roce 2008 byla přejmenována na Galerii U Rytíře. Velký sál restaurace, bývalá pivnice Parlament, se proměnila v reprezentativní výstavní a společenský sál. Název Radniční sklípek těmto prostorám zůstal dodnes.


15.12.2019 se opět otevřel jako restaurace (zdroj Radniční sklípek Liberec, Kouzlo starých pohlednic Liberecka - Roman Karpaš, Jan Mohr, Pavel Vursta, 1997)

zdroj: Aukro
zdroj: Aukro
archiv J.Hůlka
archiv J.Hůlka

Na začátku 90. let minulého století poničila Radniční sklípek velká havárie kanalizace. Město tam provedlo drahou rekonstrukci a v roce 1998 převzal restauraci pivovar Krušovice.
Vydržel tam ale jen pět let. Pak dlouho nikdo nenašel odvahu, aby z Radničního sklípku znovu udělal hospodu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/pivo-vavra-sklipek-restaurace-hospoda-rekonstrukce-vyberove-rizeni.A140131_083944_liberec-zpravy_ddt

V kuchyni vládne cateringová společnost Krajské nemocnice v Liberci.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
V kuchyni vládne cateringová společnost Krajské nemocnice v Liberci. Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Rekonstrukce a vybavení sklípku přišly zhruba na 15 milionů korun.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Rekonstrukce a vybavení sklípku přišly zhruba na 15 milionů korun. Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Původní restaurace byla v radničním sklípku otevřena už v roce 1893.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Původní restaurace byla v radničním sklípku otevřena už v roce 1893. Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Do sklepení historické budovy radnice v Liberci se po více než deseti letech vrátila restaurace. Vybudoval ji tam největší pivovar Libereckého kraje - Pivovar Svijany.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Do sklepení historické budovy radnice v Liberci se po více než deseti letech vrátila restaurace. Vybudoval ji tam největší pivovar Libereckého kraje - Pivovar Svijany. Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Dělníci pracují na rekonstrukci Radničního sklípku Za zmínku stojí, že všichni tři se jmenují Skalický.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Dělníci pracují na rekonstrukci Radničního sklípku Za zmínku stojí, že všichni tři se jmenují Skalický. Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Dělníci pracují na rekonstrukci Radničního sklípku.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Dělníci pracují na rekonstrukci Radničního sklípku. Autor: Ota Bartovský, MAFRA

Obnovený Radniční sklípek je plný slastí. Ale čekáte na ně dlouho

6. ledna 2015 8:30 

Nově otevřená restaurace Radniční sklípek v centru Liberce je klenot nevybroušený a místy ještě matný. Reportáž MF DNES, na niž jsme se vydali inkognito, však přináší o obnovené legendární pivnici víc dobrých zpráv než těch špatných.

Dvakrát chmelená svijanská dvanáctka "čtyřistapadesátka" s filigránsky seřízlou hustou pěnou si zaslouží doporučení, jakého se vám v Radničním sklípku dostane od úslužného personálu.
Nad ležákem, schopným konkurovat nejslavnějším českým značkám, skoro zapomenete na chyby, které ještě musí slavná liberecká pivnice vychytat.

"Na jídlo jsme čekali skoro hodinu," svěřoval se svým známým odcházející muž s bříškem jak soudek.
Rychlost doopravdy nepatří mezi ctnosti kuchyně, ukryté vedle výčepu. K obsahu vzorně předehřátých talířů jsme však neměli sebemenší výhrady.
Snad jen česnečka mohla být víc česnekovatější. Ale chápeme, že na ni chodí kromě tvrdých mužů s vytrénovanými jazyky a patry rovněž útlocitné dámy a děti.

Gulášová polévka za 38 korun měla jedinou, nicméně nemalou vadu. Dorazila k nám i s česnečkou skoro dvacet minut po objednávce. Ještěže na stole ležel ve skleněné mističce lahodný pražený ječmen.
Gulášovka s malými kousky masa a s preclíkem, připraveným v pohotovosti vedle mističky s ječmenem, by jako oběd úplně stačila. Byla stejně sytá jako lahodná.
V sobotu před druhou odpoledne vypadal Radniční sklípek o něco víc než poloplný. Vrchní u vstupu plnil zároveň roli jakéhosi uvaděče a poněkud překvapivě se některým hostům omlouval, že je nemá kam usadit.
Čím déle jsme v pivnici seděli, tím víc rostlo naše přesvědčení, že kuchyně by si s dalšími jedlíky neporadila, a pozdní oběd nebo brzkou svačinu by uviděli za dobu až neúnosně dlouhou.
Úchvatný jídelní lístek totiž zdobilo dvacet chuťovek k pivu, čtyřiadvacet hlavních jídel, pět předkrmů, tři polévky a čtyři deserty.
Přebohatá nabídka jídel ale nedává současnému Radničním sklípku šanci na rychlý servis.
Představme si, že by si čtyřčlenná parta vybrala z pochoutek k pivu podle hesla Každý pes, jiná ves. Dala by si třeba krkonošské sejkorky, jež se doma dělají na rozpálené plotně, grilované bratwursty se zelím a jablky, vypečená uzená žebírka v medové marinádě s chilli papričkou, podávaná s beraními rohy a smažené grundle obalené v bylinkové krustě, sypané mořskou solí.
Po zkušebním provozu musí Sklípek zrychlit
Pokud by si společnost od vedlejšího stolu vybrala zároveň nadívanou křepelku, špíz z jehněčího a hovězího masa, klobásy, špek a moravské uzené, plněný domácí bramborák a návdavkem pečené slávky na pivu s bagetou, pak by mohl kuchař skončit brzy na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v nedaleké krajské nemocnici. Méně je holt někdy více...
My zvolili jako hlavní jídlo pečené hrachové lívance s klobáskou (55 korun) a vepřová játra na roštu (dvacet deka) s domácími hranolky a tatarkou (98 korun).

Nezklamali jsme se v ničem. Třeba taková klobáska - byla jí sic jen půlka, ale určitě ji dělal setsakramentsky dobře vyučený řezník - uzenář.
V jednom ale legendární pivnice dosáhla výjimečnosti už pár dní po znovuotevření. V chuťovém bohatství sedmi točených svijanských piv (od 25 do 30 korun za půllitr).
S elegantní "čtyřistapadesátkou" se snoubí druhá dvanáctka - o něco hrubší Rytíř, ležák s nezaměnitelnou chutí, jež ohromuje svou silou i laskavými spodními tóny.
Také další ležák, Kvasničák, se řadí k tuzemské pivní špičce. Jen málokteré české pivo se hodí do drsné severočeské zimy víc než černá Kněžna, těžká karamelová třináctka. Silnou čtyřku doplňují nebezpečně silná světlá třináctka Kníže, tuctovější jedenáctka Máz a řezaný přírodní Fanda.
Za jednu věc bychom se u pivovaru přimlouvali, a nejsme sami. Výprava z Ostravy si na stěně pochval a nářků vedle schodů do sklípku posteskla: "Nemohli jsme si tady dát pivo od cesty v momentě, kdy u stolů v Radničním sklípku chybělo před Silvestrem místo."
Reprezentativní pivnice by si vedle výčepu bezpochyby zasloužila nějakou jednoduchou "útulnu", kde by si člověk lupnul jedno na stojáka. Nebo dvě.
Autor: Miloslav Lubas

Zdroj: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/restaurace-pivnice-jidlo-obed-pivo-cisnik-menu-radnicni-sklipek.A150106_084848_liberec-zpravy_ddt

Svijany by chtěly z Radničního sklípku udělat první hospodu, kde se jejich pivo čepuje z tanků. U stolů počítají asi s 250 místy. Obnovena bude tradiční pivnice Parlament s nabídkou pochoutek k pivu i Primátorský sál se servisem vyšší třídy.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Svijany by chtěly z Radničního sklípku udělat první hospodu, kde se jejich pivo čepuje z tanků. U stolů počítají asi s 250 místy. Obnovena bude tradiční pivnice Parlament s nabídkou pochoutek k pivu i Primátorský sál se servisem vyšší třídy. Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Radniční sklípek je nejmalebnější pivnicí Liberce. Na snímku ředitel svijanského pivovaru Roman Havlík.  Autor: Ota Bartovský, MAFRA
Radniční sklípek je nejmalebnější pivnicí Liberce. Na snímku ředitel svijanského pivovaru Roman Havlík. Autor: Ota Bartovský, MAFRA

Restaurace Radniční sklípek v Liberci v roce 2024

www.sklipekliberec.cz
foto: Jiří Částka, www.FotografNemovitosti.cz

Hospoda U Císaře rakouského

"Zum Kaiser von Oesterreich"

Na dnešním náměstí Dr. E. Beneše ustoupily v roce 1888 stavbě nové radnice staré zájezdní hostince s romantickými názvy. U dvou z ních se přenesly do nově vzniklých pohostinských zařízení. Hotel "Zu der Stadt Wien" byl v roce 1888 nově zřízen v čp. 520-I v dnešní Sokolské ulici a v roce 1911 zanikl.

Název "Zum Kannl" převzal v roce 1897 hostinec v čp. 16-II (dnešní Lazebnický vrch). Na místě zbořeného hostince "Zur Kette" (čp. 1-II) byl postaven a roku 1908 otevřen hotel "Schienhof" (čp. 2-II, dnes "Praha"). V jeho křídle v Železné ulici byla v letech 1912-1918 provozována samoobslužná restaurace ("Automaten-Restaurant"). Spolu s obdobným zařízením v Moskevské ulici v čp. 24-IV ("Kaiser-Automat") z let 1911-1918 patřily k nejpřednějším restaurantům tohoto druhu v Čechách. Na východní straně náměstí pod podloubím byla vyhlášená starobylá hospoda "Zum Kaiser von Oesterreich" (čp. 3-IV) uváděná již v roce 1792.

V radničním sklípku (1-I) chodili návštěvníci na oblíbené koncerty vojenské hudby.

zdroj: Jiří Bock - Liberecké hospody do konce c.k. monarchie, 2022

Na snímku jsou na východní straně dnešního náměstí Dr. E. Beneše vidět dva hostince. Starý hostinec "Zum Kaiser von Oesterreich" (čp. 3-IV, od roku 1902 i v dvorním traktu čp. 54-!V) z konce 18. století, který od roku 1846 nesl toto označení. Po roce 1918 se v něm tajně scházeli monarchisté. V roce 1919 musel změnit svůj název na "Zum Börse". O něco dále stál restaurant "Alt Pilsenetzer u. Kulmbacher Rizzi Brauerei" (čp. 5-IV). /1904, SOkA
Náměstí Dr.E.Beneše v roce 1904 a 22.5.2023
Náměstí Dr.E.Beneše v roce 1904 a 22.5.2023
Z publikace Jahrbuch und Wohnungs-Anzeiger der Stadt Reichenberg für das Jahr 1922 – Werbekunst (umění reklamy)
Z publikace Jahrbuch und Wohnungs-Anzeiger der Stadt Reichenberg für das Jahr 1922 – Werbekunst (umění reklamy)
1930 (archiv J.Peterka)
1930 (archiv J.Peterka)
archiv J.Peterka
archiv J.Peterka